Ljudsko ponašanje kao temelj rada

Human Behavior as a Basis of Human Labor

Ljudsko ponašanje kao temelj rada

28.07.2018

Na završnom razgovoru Netočno u podne redatelj Ruben Östlund je već i samom svojom pojavom privukao svu pozornost posjetitelja, a potom i velikim entuzijazmom kojim je odgovarao na pitanja Petra Mitrića i publike. U svojem radu bavi se pričama koje su pomalo kontroverzne za širu javnost i usmjeren je na tematiku ljudskog ponašanja. Svjesno stvara filmove kojima je cilj provokacija društva naizgled otvorenog načina razmišljanja.

Östlunda zanima ga bihevioristički pristup proučavanja ljudskog društva i inspiracije za filmove pronalazi u takvim sociološkim istraživanjima, ali i u vlastitom iskustvu. „Sociologija je prekrasna tema jer proučava ljudska bića u trenutku pogreške koje drugi osuđuju. Ona stavlja stvari u kontekst i pokazuje da ako se nađemo u istoj situaciji i mi možemo reagirati na jednak način. To ljudsko znanje je prekrasno i možemo ga iskoristiti da ne ponovimo istu grešku“, rekao je Östlund.

U svojim filmovima prikazuje devijantno ponašanje likova s kojima se može i sam poistovjetiti, a ne onakvo kakvo se može naći na primjer u kriminalističkim serijama gdje je zločinac psihopat ubojica. Svi likovi ovog slavnog švedskog redatelja rade greške i ne mogu na niti jedan način popraviti učinjeno. Moraju prihvatiti stvari na koje nisu ponosni, izaći iz sjene i priznati sami sebi vlastitu pogrešku. Inspiriraju ga redatelji kao što je Roy Andersson, ali otkriva i kako najviše ideja crpi iz YouTube klipova.