Masovnom zdravicom zatvoren 19. MMF

JOINT TOAST WRAPS UP AWARD CEREMONY OF 19th MOTOVUN FILM FESTIVAL

Masovnom zdravicom zatvoren 19. MMF

01.08.2016

Svečanom dodjelom nagrada u subotu navečer završio je 19. Motovun Film Festival. Glavnu nagradu, Propeler Motovuna, osvojio je irsko-kubanski  film "Viva", posebno priznanje dodijeljeno je ruskom filmu "(M)učenik" dok je nagradu FIPRESCI žirija odnio film "Dobra žena".

Jednoglasnom odlukom glavnog žirija u sastavu Alma Prica, Salvatore Mereu, Fridrik Thor Fridriksson i Klemen Dvornik glavna festivalska nagrada Propeler Motovuna dodijeljena je irsko-kubanskom filmu "Viva" redatelja Paddya Breathnacha koji se nakon što je već bio u Motovunu, iz Dublina ponovno vratio kako bi preuzeo nagradu. "Nagrada ide filmu koji istražuje mogućnosti transformacije u zatvorenom okruženju, a prepun je iskrenih emocija, zalaganja, i želje za istinom. Film nudi sublimirani oblik žudnje za ljepotom. Zagovara ljudsku autentičnost i borbu u ime unutarnjeg imperativa slobode. Film ne prikazuje samo konflikte, već i put koji vodi rješenjima. Pun života, prekrasno snimljen, te režiran fokusirano i s ravnotežom", obrazložio je žiri svoju odluku. 

Glavni žiri dodijelio je i posebno priznanje ruskom filmu "(M)učenik" redatelja Kirilla Serebrennikova. "Posebno priznanje ide filmu koji prikazuje snažnu parabolu suvremenog svijeta. Film ispituje ulogu fanatičnih i ekstremističkih stavova i njihovu zavodljivu moć. Estetski izvrsno snimljen i uz intenzivnu glumačku izvedbu, ovaj film postavlja vrlo važna pitanja našeg doba, i u svijetu koji je 'izgubio kompas' pokušava vratiti počasno mjesto kategoriji razuma."

Najboljim kratkim filmom u selekciji Motovunski kratki po izboru prošlogodišnje pobjednice Chintis Lundgren proglašen je francuski film "Bezolovno" redatelja Emmanuela Tenenbauma. Film je osvojio i nagradu od 1000 eura koju dodjeljuje najbolji irski viski Jameson.

Međunarodni žiri kritičara u sastavu: Peter Cerovšek, Vladimir Šeput i Jesús González Notario dodijelio je nagradu FIPRESCI filmu "Dobra žena" Mirjane  Karanović "zbog iznimne glume i dobre režije koji se hrabro bavi pitanjem ratnih zločina nad nevinim ljudima i unutrašnjim borbama moralno rastrgane žene".

Osim uobičajene festivalske zdravice kojom se festival nikada ne zatvara već se nazdravlja sljedećem, dodjelu nagrada obilježila je i beogradska glumica umjetničkog imena Dinja čiji su se najpoznatiji video skečevi tijekom cijelog festivala prikazivali na motovunskim platnima.