Motovun traži najjaču hrvatsku desnicu!

Motovun FF is searching for the strongest right (arm)!

Motovun traži najjaču hrvatsku desnicu!

22.07.2016

Dokumentarac o kojem se ove godine najviše pisalo bio je Desno, dva, tri – kamo ide Europa. Njegov autor Christopher Bobyn sada po prvi put dolazi u Hrvatsku, u Motovun. Riječ je o filmu koji je emitiran u programu TV stanice Arte: govoreći o rastu desnice u četiri europske zemlje, najdužim dijelom govori o Hrvatskoj. U Motovunu će se film po prvi put prikazati u cijelosti, a bit će to prilika da se iz prve ruke čuju iskustva autora, čija je slika Hrvatske, od proslave u Čavoglavama do mladeži HČSP-a, uzrokovala buru medijskih reakcija.

Program u sklopu kojeg prikazujemo film zove se Gdje ste bili 2016?, a u odgovoru na to pitanje filozof i publicist Srećko Horvat kaže: nakon što sam s Yanisom Varoufakisom osnovao pokret DiEM25, proputovao sam Europu s kraja na kraj, izbliza promatrajući sve turbulentne događaje. O svojim iskustvima Horvat će u Motovunu održati predavanje pod nazivom Vodič kroz raspad Europe za početnike.

Motovunsko „brdo filmova“ pretvara se ove godine, dakle, u „brdo otpora“, želeći tako označiti godinu koja će sasvim sigurno završiti u povijesnim udžbenicima, u ozračju sumorne eskalacije nacionalizma, nasilja, klerikalizma i netolerancije, koji su se proširili Europom.

U našem programu Boris Dežulović i Predrag Lucić izvest će svoje urnebesneMelodije smijeha i slobode, studenti koji su zbog neisplaćenih stipendija danima kampirali pred Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa u Motovunu će raditi duhovite i provokativne ulične intervencije, a udruga Are You Syrious pozvat će vas da se uključite u pomaganje izbjeglicama koje borave u našoj zemlji. 

U suradnji s udrugom Arterarij čitat ćemo knjige Harukija MurakamijaMarguerite Duras i drugih velikih autora u čijim su tekstovima konzervativne hrvatske udruge prepoznale pedofiliju, vampirizam, kanibalizam i perverzije, te ih kao takve pokušale izgurati iz prijedloga školskog kurikuluma.

Sve to, uz obilježje ad hoc događanja i uličnih intervencija, završit će u velikom turniru u obaranju šaka pod nazivom Tražimo najčvršću hrvatsku desnicu.

Ako vas klinci jednog dana upitaju gdje ste bili 2016., pokušajte da odgovor bude – na Motovun Film Festivalu.