'Najnoviji zavjet' otvara 18. Motovun Film Festival

'Najnoviji zavjet' otvara 18. Motovun Film Festival

24.07.2015

18. izdanje Motovun Film Festivala otvara se u subotu, 25. srpnja u 21 sat u Kinu Trg projekcijom komedije Najnoviji zavjet (Brand New Testament) belgijskog redatelja Jacoa von Dormaela.  Riječ je o filmskoj fantaziji u kojoj je Bog stvarna osoba, pritom i sebična kukavica koji živi u Bruxellesu sa svojom obitelji koju nemilice tlači. Ovaj film izvrstan je uvod u sve ono što nudi ovogodišnje, punoljetno izdanje Motovun Film Festivala pod geslom - radi što hoćeš, gledaj što hoćeš. U pet festivalskih dana na brdu će se prikazati više od 100 filmova svih žanrova iz cijeloga svijeta.

Bogat izbor popratnih programa ove godine uključuje Bože, pomozi!, filmove o vjerskim ekstremizmima svih boja i oblika koji predvodi dokumentarni hit Alexa Gibneya o vjeri bogatih i slavnih: Pročišćenje: scijentologija i tamnica vjere te program Brutalni Francuzi - radovi predstavnika novog francuskog ekstremizma, koje festival donosi u suradnji s Festivalom Francuske u Hrvatskoj Rendez-vous. Tu je i 20 godina Dogme, pregled najboljih filmova nastalih u okviru kultnog danskog pokreta, zatim program Motovun kult koji donosi slavne filmove prikazane na prethodnim izdanjima festivala (kao što su Trči Lola, trči i Neka uđe onaj pravi), a program TV 2.0 (Vrijeme velikih serija) uz projekcije pilota najvećih svjetskih TV serija  (Most, Borgen, Rasparačeva ulica) i razgovor s producentima i glumcima otkriva tajnu njihova uspjeha.

Prvog dana festivala, 25. srpnja otvara se izložba fotografija francuskih filmskih diva autorice Kate Barry pod nazivom Actrices / Glumice u galeriji hotela Kaštel, a posjetitelje večeri otvorenja u 1:30 očekuje divlja zabava uz Repetitor. Ostalih dana na Terasi iza Hotela nastupaju ABOP, Kjartan Sveinsson, The Joke i trubači Džambo Agušev. Luda motovunska proslava punoljetnosti uključuje Noć motovunskih vjenčanja u utorak, 28. srpnja, kad će sve željne vezivanja čvora vjenčati Elvis bradom te niz drugih iznenađenja.