Klavir

Piano

PIANO

 

Poljska, 2015., 45’

 

Režija, scenarij, kamera i produkcija: Vita Maria Drygas

Montaža: Tomasz Ciesielski

Glazba: Antuanetta Miszczenko

Produkcijska kuća: Drygas Production

Festivali i nagrade: Krakow Film Festival (posebno priznanje), Festival Int’l de Programmes Audiovisuels, Jecheon Int’l Music & Film Festival, Vilnius Int’l Film Festival Kino Pavasaris, Claremont Film Festival, MediaWave Int’l Film Festival (najbolji dokumentarni film), Escales Documentaires, Miradas Doc (Grand Prix), See You Sound – Int’l Music Film Festival

 

Klavir koji je spasio student konzervatorija od barikade na Trgu Majdan postao je sudionik i simbol revolucije. Svakog dana i noći prosvjednici su pjevali ukrajinske pjesme uz glazbu s klavira. Klavir se pokazao opasnijim i od Molotovljevih koktela. One koji su svirali vlasti su nazvale "klavirskim ekstremistima".

 

Vita Maria Drygas (1984., Vilnius) diplomirala je francuski jezik i književnost na Sveučilištu u Varšavi. Studirala je i fotografiju na Filmskoj školi u Łodzu, a završila je i Development Lab u Školi Andrzeja Wajde. Trenutačno je na poslijediplomskom studiju na Fakultetu za radio i televiziju na Šleskom sveučilištu. Režirala je kratki dokumentarac Knife in the Wife.