LIVE CINEMA ACT - Mr. Lee & Ivane Sky: Tuvalu uživo

LIVE CINEMA ACT - Mr. Lee & Ivane Sky: Tuvalu Live

Njemačka, 1999., 92’

 

Režija i produkcija: Veit Helmer

Scenarij: Michaela Beck, Veit Helmer

Direktor fotografije: Emil Christov

Montaža: Araksi Mouhibian

Uloge: Denis Lavant, Chulpan Hamatova, Philippe Clay, Terrence Gillespie, Ej Callahan, Djoko Rossich, Catalina Murgea, Todor Georgiev

Produkcijska kuća: Veit Helmer-Filmproduktion

Glazba: Ivanka Mazurkijević, Damir Martinović Mrle a.k.a. Mr. Lee & Ivane Sky

Prateći sastav: Vlado Simčić Vava, Dražen Baljak, Ivan Bojčić, Ivan Valušek, Matej Zec

 

Godine 2000. u Motovunu je prikazan film Tuvalu Vieta Helmera, jedan od filmova koji se redovito ističe u izborima za najbolji suvremeni nijemi film. Ulazeći u novu dekadu festivala tražili smo film koji će spojiti sadašnjost i početke. No Tuvalu danas predstavljamo u drukčijem izdanju. Posebno za ovu priliku filmsku glazbu skladali su Ivanka Mazurkijević i Damir Martinović Mrle, i izvest će je uživo s projekcijom. Veit Helmer režirao je svoju posvetu nijemom filmu pod utjecajem Georgesa Mélièsa, Jeana Vigoa, Bustera Keatona i Franza Kafke. Tuvalu je ime otočja o kojem sanja Anton (Lavant), održavatelj bazena svoga oca. Kad njegov brat Gregor smisli plan o prodaji bazena, Anton mora potražiti pomoć i istodobno steći Evinu ljubav.

 

Projekt je razvijen u sklopu radionice Live Cinema Act, pod vodstvom Live Cinema UK, u kojoj su sudjelovali predstavnici Reykjavik Film Festivala, New Horizons Wroclaw i Motovun Film Festivala, a uz podršku EU programa Kreativna Europa.