Žiri

Maša Aljehina - dobro poznata bivša članica ruskog antiputinovskog punk-rock feminističkog kolektiva Pussy Riot. S još dvjema članicama, 2012. godine osuđena je na dvije godine zatvora pod optužbom "huliganizma motiviranog vjerskom mržnjom" nakon performansa u moskovskoj katedrali gdje su plesale i pjevale protiv ruskog autokrata Vladimira Putina. Maša je neizravno bila prisutna na MFF-u, kada je prikazan dokumentarni film. U trenutku prikazivanja filma Masha je bila lišena slobode pa je ovo njezin prvi dolazak na motovunski festival.

Oliver Frljić - Po nekima enfant terrible hrvatskog teatra, a po drugima persona non grata, pogotovo u očima ekstremne desnice. Politička rasprava o kazališnom djelu Olivera Frljića otišla je toliko daleko da se tražilo uklanjanje njegove predstave s pozornica u tri zemlje, a protiv umjetnika su podignute kaznene prijave.

Hrvoje Hribar - nedavno smijenjeni ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra koji je s te funkcije odstupio nakon šest produktivnih godina uslijed neviđene desničarske hajke i navodne anti-hrvatske djelatnosti zbog financijske potpore danskom dokumentarcu 15 minuta - Masakr u Dvoru. Hribar, kao i Frljić, ove godine u Motovun prije svega dolazi kao umjetnik koji je pridonio stvaranju festivala, sudjelujući u njegovim programima ranijih godina.

Rumena Bužarovska - Makedonska spisateljica bez sumnje jedno od najvažnijih literarnih imena suvremene regionalne, ali i europske književne scene. Bužarovska je gorljiva politička aktivistica i sudionica makedonske Šarene revolucije koja često naglašava kako pisac mora proizvoditi umjetnost, artikulirati svoju poetiku i umjetničkim radom kritizirati i mijenjati društvo putem interneta i društvenih mreža.

Anna María Karlsdóttir - Veteranka produkcije najmanjeg europskog filmskog diva – islandske kinematografije, gošća je i žirijevka koja će ove godine u Motovunu braniti boje krajnjeg europskog sjevera jer Island je ujedno zemlja partner ovogodišnjeg festivala. Bila je članica upravnog odbora Skandinavskih filmova, direktorica Reykjavik Film Festivala i predsjednica upravnog odbora Islandske filmske i TV akademije. U svojoj karijeri, producirala je više važnih islandskih filmova i surađivala s najvažnijim filmskim autorima.