Dnevnik varalice (počinje u 23:45)

A Hustler’s Diary

MÅSTE GITT

Švedska, 2018, 97'

 

Režija: Ivica Zubak
Scenarij: Ivica Zubak, Can Demirtas
Direktor fotografije: Erik Vallsten
Montaža: Rickard Krantz
Uloge: Can Demirtas, Lena Endre, Jörgen Thorsson, Selma Caglar, Toni-Prince Tvrtkovic, David Nzinga
Producent: Abbe Hassan
Produkcijska kuća: Indian Summer Film
Festivali i nagrade: International Film Festival Rotterdam, Warsaw Film Festival (nagrada publike / Audience Award), Scandinavian Film Festival, Filmfest München

 

Metin je sitni kriminalac koji živi s majkom i mlađim bratom u socijalnom prigradskom naselju Jordbro u Stockholmu. On i njegova banda prodaju lažne ručne satove iz Kine i bave se sitnim poslovima, primjerice, paljenjem automobila. Metin vodi dnevnik. Otac mu je lijepo rekao što sve čovjek mora učiniti da bi bio pravi muškarac: mora dobiti dijete, posaditi stablo i napisati knjigu. Kad Metinov dnevnik dođe u ruke poznatom izdavaču, njegov san o književnoj slavi mogao bi se ostvariti. Ali kako će Metinovi prijatelji kriminalci reagirati na knjigu u kojoj on sve opisuje? Tvrdi prevarant naći će se u škripcu, ali će usput i prodrmati svijet uglednih izdavača svojim uličnim šarmom. U svom drugom igranom filmu Ivica Zubak istražuje klasne sukobe uz dozu finog, preciznog humora.

Ivica Zubak (1978.) Hrvatski redatelj, glumac i scenarist koji živi i radi u Švedskoj. Režirao je nekoliko kratkometražnih filmova: Jealous (2005.), Avsked (2006.), Plantera Kyssar (2008.), 10 Guds siffror (2012.) itd. Knäcka (Snovi) iz 2009. godine njegov je prvi dugometražni film. Producirao je igrani film Fuerteventura 2010., a trenutačno glumi u švedskoj TV seriji Before We Die.