Bilo jednom u studenom

Once Upon a Time in November

PEWNEGO RAZU W LISTOPADZIE

Poljska, 2017, 92’

 

Režija i scenarij: Andrzej Jakimowski
Direktor fotografije: Adam Bajerski
Montaža: Cezary Grzesiuk
Uloge: Agata Kulesza, Grzegorz Palkowski, Edward Hogg
Producent: Andrzej Jakimowski
Produkcijska kuća: ZAiR – Zjednoczenie Artystów i Rzemieślników u suradnji s Film and Music Entertainment (Sam Taylor, Mike Downey)
Festivali i nagrade: Göteborg Film Festival, Istanbul International Film Festival, Warsaw Film Festival, Crossing Europe, Cleveland International Film Festival

Kad nezaposlenu učiteljicu deložiraju iz stana u kojem je živjela sa sinom Mareczekom, studentom prava, njih će se dvoje otisnuti na očajničko putovanje od jednog smještaja do drugog, od skloništa za beskućnike do raznih napuštenih prostora u cijeloj Varšavi. S vremenom će im se pridružiti pas lutalica kojeg će nazvati Koleś. U društvenom sustavu u kojem nikog nije briga za siromašne, a pravila su važnija od suosjećanja, dvoje obrazovanih ljudi svaki će se dan morati suočiti s novim poniženjima. Služeći se novinarskim pristupom, Jakimowski nam svraća pozornost na jednu vrlo neugodnu činjenicu: srednja klasa tek je par krivih koraka do beskućništva.

Andrzej Jakimowski (1963.) Studirao je filozofiju na Sveučilištu u Varšavi i režiju na Školi Krzysztofa Kieslowskog na Šleskom sveučilištu u Katowicama. Squint Your Eyes (2003.) njegov je prvi dugometražni film. Nakon njega uslijedio je Tricks (2007.), koji je osvojio više od trideset priznanja uključujući Nagradu Europa Cinemas Label za najbolji europski film i Lanternu Magicu na Venecijanskom filmskom festivalu 2007. godine. Njegov treći dugometražni film Imagine (2012.) premijerno je prikazan na festivalu u Torontu.