Chris the Swiss

Chris the Swiss

Švicarska, Hrvatska, Njemačka, Finska, 2018, 90’

 

Režija i scenarij Anja Kofmel
Direktor fotografije  Simon Guy Fässler
Montaža  Stefan Kälin
Animacija / Animation by Simon Eltz (glavni animator), Serge Valbert, Anja Komfel (umjetnički direktori)
Producent / Produced by Samir
Produkcijska kuća / Production Company Dschoint Ventschr
Festivali i nagrade: International Critics’ Week – Cannes, Animafest Zagreb, Annecy International Animated Film Festival

Početkom devedesetih godina izbili su ratovi u Jugoslaviji. U njima su sudjelovali mladići iz cijele Europe. 7. siječnja 1992. godine švicarski novinar Christian Würtenberg nađen je mrtav u Hrvatskoj u uniformi međunarodne plaćeničke skupine. Više od dvadeset godina nakon toga njegova rođakinja Anja Kofmel, redateljica, putuje u Hrvatsku kako bi otkrila što se dogodilo, istražila priču o plaćenicima i shvatila zašto mlade muškarce toliko fascinira rat.

Anja Kofmel (1982.) Diplomirala je vizualni dizajn (animaciju) na Školi za dizajn i umjetnost u Luzernu 2008. godine. Godine 2006/2007. provela je semestar na pariškoj školi École nationale supérieure des Arts Décoratifs (ENSAD). Radila je kao asistentica redatelja Erica Bergkrauta na dokumentarnom filmu Letter to Anna: The Story of Journalist Politkovskaya’s Death (2008.). Tada je počela raditi i na svom diplomskom filmu Chrigi (2009.) koji je prikazan na festivalima poput Locarna i IDFA-e. Chriss the Swiss njezin je prvi profesionalni film.