Drvo divlje kruške (počinje u 17:45)

The Wild Pear Tree

AHLAT AĞACI

Turska, Francuska, Njemačka, Bugarska, Makedonija, Bosna i Hercegovina, Švedska, 2018 | 188’

 

Režija i montaža: Nuri Bilge Ceylan
Scenarij: Akın Aksu, Ebru Ceylan, Nuri Bilge Ceylan
Direktor fotografije: Gökhan Tiryaki
Uloge: Aydin Doğu Demirkol, Murat Cemcir, Bennu Yildirimlar, Hazar Erguclu, Serkan Keskin, Tamer Levent, Akin Aksu, Öner Erkan, Ahmet Rifat Sungar, Kubilay Tuncer
Producent: Zeynep Özbatur Atakan
Produkcijska kuća: Zeyno Film
Festivali i nagrade: Cannes Film Festival

Nekima je selo utočište gdje se sve nade s vremenom stope sa samoćom; mjesto bez granica na kojem se nade i snovi miješaju s očajem, poput paralelnih sudbina očeva i sinova. Sinan obožava književnost i oduvijek je želio biti pisac. Vrativši se u rodno selo, daje sve od sebe kako bi skupio novac za objavljivanje knjige. Njegov je otac, međutim, zapao u dugove.

Nuri Bilge Ceylan (1959.) Studirao je kemijsko inženjerstvo na Tehničkom sveučilištu u Istanbulu, a zatim se prebacio na elektroinženjerstvo na Sveučilištu Boğaziçi. Ondje je diplomirao 1985. godine, a zatim je upisao studij filma na Sveučilištu Mimar Sinan. Godine 1993. počinje snimati svoj prvi kratkometražni film Čahura, koji je prikazan u Cannesu 1995. godine. Uslijedila su tri dugometražna filma, poznata kao "provincijska trilogija": Gradić (1997.), Svibanjski oblaci (1999.) i Daleko (2002.), koji je osvojio pedeset međunarodnih nagrada. Ceylan je na tim filmovima sam bio i snimatelj, dizajner zvuka, producent, montažer, scenarist i redatelj. Uslijedili su filmovi Klime (2006.), Tri majmuna (2008.), Bilo jednom u Anadoliji (2011.) i Zimski san (2014.). Svi su osvajali nagrade u Cannesu, uključujući Zlatnu palmu, Grand Prix, nagradu za najboljeg redatelja i Nagradu FIPRESCI. Daleko, Tri majmuna i Bilo jednom u Anadoliji prikazani su i na Motovun Film Festivalu.