Igra

Play

PLAY

Švedska, Francuska, Danska, 2011 | 118’

Režija i scenarij: Ruben Östlund
Direktor fotografije: Marius Dybwad Brandrud
Montaža: Ruben Östlund, Jacob Schulsinger  
Uloge: Anas Abdirahman, Sebastian Blyckert, Yannick Diakité, Sebastian Hegmar, Abdiaziz Hilowle, Nana Manu
Producenti: Erik Hemmendorff, Philippe Bober
Produkcijske kuće: Plattform Produktion, Coproduction Office, Société Parisienne de Production
Festivali i nagrade: Cannes Film Festival – Quinzaine des Réalisateurs (Coup de Coeur Award), Motovun Film Festival 2012 (Nagrada FIPRESCI), Crossing Europe (New Vision Award), Toronto Int’l Film Festival, 2 in 1 Festival of Contemporary Cinema Moscow (Grand Prix), Tokyo Int’l Film Festival (najbolji redatelj)

U trgovačkom centru u središtu Göteborga petorica mladića prilazi drugoj grupici dječaka kako bi ih pitali koliko je sati. Kad jedan od njih izvadi mobitel da bi pogledao na sat, optuže ga da je ukrao telefon od mlađeg brata jednog od dječaka. Petorka zatim predlaže da zajedno pođu do tog navodnog pravog vlasika kako bi raspetljali situaciju. Igra se temelji na stvarnim slučajevima nasilničkog ponašanja između 2006. i 2008. godine, kad je u centru Göteborga u Švedskoj skupina dječaka od 12 do 14 godina izvela četrdesetak pljački koristeći složenu shemu koju su zvali “broj mlađeg brata”.

Ruben Östlund (Styrsö, Švedska, 1974.) studirao je na Sveučilištu u Göteborgu. Ondje je upoznao Erika Hemmendorffa, s kojim je osnovao Plattform Produktion. Nakon dugometražnog prvijenca The Guitar Mongoloid (2004.) snimio je Protiv svoje volje (2008.), koji je prikazan u kanskom programu Un certain regard, a kasnije i u Motovunu. Njegov treći film Igra (2011.) imao je sličan festivalski put: Quinzaine des Réalisateurs u Cannesu pa, između ostalog, natjecateljski program u Motovunu. Četvrti igrani film, proslavljeni Turist, osvojio je nagradu u programu Un certain regard i nominiran je za Oscara. Za kratkometražni film Incident by a Bank Östlund je 2010. godine osvojio Zlatnog medvjeda na Berlinaleu. Njegov posljednji film Kvadrat (2017.) osvojio je Zlatnu palmu u Cannesu. Predaje film na Akademiji Valand u Göteborgu.