Kvadrat

The Square

THE SQUARE

Švedska, Njemačka, Francuska, Danska, 2017 | 151’


Režija i scenarij: Ruben Östlund
Direktor fotografije: Fredrik Wenzel 
Montaža: Ruben Östlund, Jacob Secher Schulsinger 
Uloge: Claes Bang, Elisabeth Moss, Dominic West, Terry Notary, Christopher Læssø 
Producenti: Erik Hemmendorff, Philippe Bober
Produkcijske kuće: Plattform Produktion, Essential Films, Parisienne, Coproduction Office
Festivali i nagrade: Cannes Film Festival (Zlatna palma, Nagrada Vulcain), Motovun Film Festival 2017, New York Film Festival, New Zealand Int’l Film Festival, Toronto Int’l Film Festival, San Sebastian Film Festival, Int’l Film Festival Rotterdam, Chicago Int’l Film Festival, Cork Film Festival, Film Fest Gent, Dubai Int’l Film Festival, Vancouver Int’l Film Festival, Thessaloniki Int’l Film Festival, Hampton Film Festival, Palm Springs Int’l Film Festival

Christian je ugledni kustos u muzeju suvremene umjetnosti. Ima dvoje djece, a iako je razveden, dobar je otac. Vozi električni automobil i podržava plemenite ciljeve. Njegova sljedeća velika izložba je Kvadrat, instalacija koja poziva prolaznike na altruizam. Agencija za odnose s javnošću koja radi za muzej pokrenula je neočekivanu kampanju za instalaciju, a reakcija javnosti dovest će sve u totalnu krizu. Satira Rubena Östlunda uveličava najgore tendencije našeg vremena poput odgovornosti medija i bavi se rastućim trendom individualnosti u odnosu na zajedništvo. "Kvadrat je hram povjerenja i suosjećanja. U njemu svi imamo jednaka prava i obaveze."  

Ruben Östlund (Styrsö, Švedska, 1974.) studirao je na Sveučilištu u Göteborgu. Ondje je upoznao Erika Hemmendorffa, s kojim je osnovao Plattform Produktion. Nakon dugometražnog prvijenca The Guitar Mongoloid (2004.) snimio je Protiv svoje volje (2008.), koji je prikazan u kanskom programu Un certain regard, a kasnije i u Motovunu. Njegov treći film Igra (2011.) imao je sličan festivalski put: Quinzaine des Réalisateurs u Cannesu pa, između ostalog, natjecateljski program u Motovunu. Četvrti igrani film, proslavljeni Turist, osvojio je nagradu u programu Un certain regard i nominiran je za Oscara. Za kratkometražni film Incident by a Bank Östlund je 2010. godine osvojio Zlatnog medvjeda na Berlinaleu. Njegov posljednji film Kvadrat (2017.) osvojio je Zlatnu palmu u Cannesu. Predaje film na Akademiji Valand u Göteborgu.