Protiv svoje volje

Involuntary

DE OFRIVILLIGA

Švedska, 2008 | 98’

Režija: Ruben Östlund
Scenarij: Ruben Östlund, Erik Hemmendorff
Direktor fotografije: Marius Dybwad Brandrud
Montaža: Ruben Östlund
Uloge: Vilmar Björkman, Lola Ewerlund, Mia Ericsson, Hanna Lekander, Simeon Henry Nordius
Producent: Erik Hemmendorff
Produkcijska kuća: Plattform Produktion
Festivali i nagrade: Cannes Film Festival – Un certain regard, Motovun Film Festival 2009, Mar de Plata Film Festival (posebna nagrada žirija), Palm Springs Int’l Film Festival (Nagrada FIPRESCI za najbolji strani film), Stockholm Film Festival (nagrada publike), Thessaloniki Int’l Film Festival, Miami Int’l Film Festival (Nagrada FIPRESCI)

Pet likova u pet nepovezanih situacija. Svaka priča pokazuje suprotstavljanje grupi, pogotovo kad grupa potiče likove da rade nešto protiv svoje volje. Östlund je suptilan u satiri i humoru i precizan u prikazu stvarnih životnih situacija. Ovaj film ga je etablirao kao finog kroničara ljudske prirode, ali i zanimljivog redatelja koji precizno zahvaća bit situacije i to u vrlo nekonvencionalnim pričama.

Ruben Östlund (Styrsö, Švedska, 1974.) studirao je na Sveučilištu u Göteborgu. Ondje je upoznao Erika Hemmendorffa, s kojim je osnovao Plattform Produktion. Nakon dugometražnog prvijenca The Guitar Mongoloid (2004.) snimio je Protiv svoje volje (2008.), koji je prikazan u kanskom programu Un certain regard, a kasnije i u Motovunu. Njegov treći film Igra (2011.) imao je sličan festivalski put: Quinzaine des Réalisateurs u Cannesu pa, između ostalog, natjecateljski program u Motovunu. Četvrti igrani film, proslavljeni Turist, osvojio je nagradu u programu Un certain regard i nominiran je za Oscara. Za kratkometražni film Incident by a Bank Östlund je 2010. godine osvojio Zlatnog medvjeda na Berlinaleu. Njegov posljednji film Kvadrat (2017.) osvojio je Zlatnu palmu u Cannesu. Predaje film na Akademiji Valand u Göteborgu.