Savršeni krug

The Perfect Circle

Bosna i Hercegovina, Francuska, 1997 | 110’

Režija: Ademir Kenović
Scenarij: Ademir Kenović, Abdulah Sidran, Pjer Žalica
Direktor fotografije: Milenko Uherka
Montaža: Christel Tanović
Uloge: Mustafa Nadarević, Josip Pejakovć, Jasna Diklić, Mirela Lambić, Almedin Lelta, Almir Podgorica
Producenti: Sylvain Bursztejn, Dana Rotberg, Peter van Vogelpoel
Produkcijske kuće:  Sarajevo Dokument, Parnasse International, Argus Film Produktie, Canal+, Sept-Cinema, The National Center of Cinematography
Festivali i nagrade: Cannes Film Festival – Le Quinzaine des Réalisateurs (Prix Cannes Junior, Prix Francois Chalis), Europske filmske nagrade 1997.: nominacija za najbolji film i scenarij), Tokyo Int’l Film Festival (Grand Prix), Festival du Film de Paris (Grand Prix), Valladolid Film Festival (nagrada kritike)

Bosanski pjesnik Hamza poslao je suprugu i kćer iz Sarajeva kako bi se sklonile od rata. No ubrzo upoznaje dva brata bez roditelja, Adisa i Kerima, koji su pobjegli od masakra u svom selu i došli u glavni grad u potrazi za davno izgubljenom tetom. Zajedno će pokušati preživjeti sve užase okupacije Sarajeva.

Ademir Kenović diplomirao je 1969. na Sveučilištu u Sarajevu, a zatim i na Sveučilištu Denison (Ohio). Tijekom rata u BiH (1992. – 1995.) režirao je i producirao brojne ratne dokumentarce, između ostalog i Sarajevo: Ulica pod opsadom, koji je osvojio Nagradu BAFTA i nagradu žirija na Locarnu. Njegov film Ovo malo duše (1986.) prikazan je u programu 15 dana autora u Cannesu.