Glavni program 2014.

Main program 2014
Središnji filmski program 17. Motovun Film Festivala po izboru selektora Jurice Pavičića i Milene Zajović. Predstavljamo vam glavninu programa potvrđenu i zaključenu do ovog trenutka, a mogućnost dodatnih iznenađenja i nadopuna programa do festivala ostavljamo otvorenom.
 
Žena policajca / The Police Officer's Wife / Die Frau des Polizisten
Njemačka / Germany
Redatelj / Directed by Philip Gröning
 
Priča o mladom policajcu i njegovoj obitelji – supruzi i kćeri. Policajac se najprije udaljava od obitelji, da bi se postupno pretvorio u zlostavljača. Film neobične narativne strukture, ispričan u 59 poglavlja, fragmentarni mozaik koji je zaslužio 
posebno priznanje žirija prošlog festivala u Veneciji.
 
Frank
Irska, UK / Ireland, UK 
Redatelj / Directed by Lenny Abrahamson
 
Frank je komedija o Jonu, mladiću koji želi biti glazbenik i ulazi u sastav ekscentričnih pop glazbenika na čelu s tajanstvenim i zagonetnim Frankom i njegovom zastrašujućom pomoćnicom Clarom. Frank je poseban jer stvara glazbu isključivo zbog radosti stvaranja... i zato što nosi divovsku kartonsku masku na glavi. Ekstravagantni film u kojem jedna od najvećih europskih glumačkih zvijezda, Michael Fassbender, niti jednom ne pokazuje lice, nego svo vrijeme glumi s maskom. Unatoč tome, njegovu interpretaciju ocjenjuju najvišim ocjenama.
 
Kelly + Victor
UK, Irska / United Kingdom, Ireland 
Redatelj / Directed by Kieran Evans
 
Kelly i Victor ugledat će jedno drugo na plesnom podiju u noćnom klubu u Liverpoolu. Njihova je privlačnost eksplozivna, a seks opasan i krvavo uzbudljiv. Veza im obećava smisao koji su tražili cijeli život. Otkrivajući nove mogućnosti, žudnja je sve jača, a strast izmiče kontroli.
 
Loša kosa / Bad Hair / Pelo malo
Peru, Venezuela, Argentina, Njemačka / Peru, Venezuela, Argentina, Germany
Redatelj / Directed by Mariana Rondón 
 
Junior ima devet godina i „lošu frizuru“ koju želi izravnati za fotografiju u školskom albumu po uzoru na modernog pop pjevača. Želja koja graniči s opsesijom, budi homofobnu paniku kod njegove majke, Marte, koja je umorna zbog gubitka muža, podizanja dvoje djece i pokušajima da pronađe posao. Film je nagrađen glavnom nagradom festivala u San Sebastijanu.
 
 
Ida
Poljska / Poland 
Redatelj / Directed by Paweł Pawlikowski
 
Poljska, 1962. Novakinja Anna, lijepa 18-godišnjakinja koja je kao siroče odrasla u samostanu, otkriva da ima tetu koja je još uvijek živa. Njezino je ime Wanda, bivša je komunistička javna tužiteljica odgovorna za mnoge smrtne kazne presuđene časnim sestrama i svećenicima koja još uvijek taji svoje židovsko podrijetlo. I dok Anna otkriva da je također Židovka te da se zapravo zove Ida, Wanda se mora pomiriti s odlukama koje je donosila za vrijeme rata... Po mnogim ocjenama, Ida je jedan od ključnih europskih filmova prošle godine, kojim se redatelj s engleskom adresom Pawel Pawlikowski vraća u rodnu Poljsku, a i na Motovun Film Festival – gdje je svojim prijašnjim filmovima dobitnik dvije naše nagrade.
 
 
Dječaštvo / Boyhood
SAD /USA
Redatelj / Directed by Richard Linklater
 
Jedinstveni film u povijesti kinematografije – kultni američki redatelj Richard Linklater snimao ga je kroz period od dvanaest godina, snimajući tako odrastanje i starenje svojih glumaca. Glavni junak je Mason, kojeg pratimo od njegovih ranih školskih dana u Austinu do odlaska na fakultet, pružajući tako panoramsku sliku američke djetinjstva i mladosti danas.
 
 
Ljudski kapital / Human Capital / Il capitale umano
Italija, Francuska / Italy, France 
Redatelj / Directed by Paolo Virzi
 
Krimić koji se događa u vrijeme neobuzdanog kapitalizma, postavljajući staro kokoš ili jaje pitanje gospodarske krize: što je bilo prije - kriza ili pohlepa? Film počinje krajem, kada vozač terenca pregazi biciklista noć prije Badnjaka. 
Rasvjetljavanjem okolnosti događaja koji vodi do nesreće, odmotava se priča o dobrostojećoj obitelji koja ne preže ni od čega da bi održala svoju društvenu poziciju. Glumačku postavu čine poznate talijanske zvijezde, pa je tako glavna 
glumica Valeria Bruna Tedeschi nagrađena za najbolju žensku ulogu na Tribeca Film Festivalu 2014.
 
Crni ugljen, tanki led/ Black Coal, Thin Ice / Bairi yan huo Diao Yinan
Narodna republika Kina, Hong Kong / People's Republic of China / Hong Kong
Redatelj / Directed by Diao Yinan
 
Jedan od filmova sezone – dobitnik jedne od najprestižnijih svjetskih nagrada, berlinskog Zlatnog medvjeda. Nakon neuspjelog uhićenja u užasom slučaju serijskog ubojstva u malom gradu, detektiv Zhang Zili je suspendiran i zapošljava 
se kao zaštitar u tvornici ugljena. Pet godina kasnije, događa se još jedna serija misteriozno sličnih ubojstava pa Zhang angažira bivšeg partnera da dovrše istragu. Otkriva da su sve žrtve povezane s Wu Zhizhen, mladom ženom koja radi 
u kemijskoj čistionici – no slijedeći je, detektiv će se u nju neplanirano zaljubiti.
 
 
Sve je izgubljeno / All is Lost
SAD / USA 
Redatelj / Directed by J. C. Chandor
 
Film za jednog jedinog glumca, demonstracija moći Roberta Redforda koji će u filmu izgovoriti jednu jedinu riječ. Nasred Indijskog oceana, jedriličar se budi, a voda ulazi u 11-metarsku jahtu. Njegova navigacijska i komunikacijska oprema je uništena i on plovi bez navigacije u jaku oluju. Sunce je neumoljivo, morski psi kruže oko broda, zalihe nestaju...
 
 
Stratos / To mikro psari
Grčka, Njemačka, Cipar / Greece, Germany, Cyprus 
Redatelj / Directed by Yannis Economides
 
Stratos noću radi u pekarnici, ali po danu je plaćeni ubojica. Treba novac kako bi iz zatvora oslobodio Leonidasa koji mu je jednom spasio život u zatvoru. Za Stratosa je to pitanje časti. On se brine i o susjedovom djetetu, osmogodišnjoj 
Katerini, te o njezinoj majci i ujaku. Napokon ima dovoljno novca za organizaciju bijega iz zatvora, ali neočekivani razvoj događaja dovodi u pitanje Katerininu sigurnost.
 
 
Po redu nestajanja / In Order of Disappearance / Kraftidioten
Norveška, Švedska, Danska / Norway, Sweden, Denmark
Redatelj / Directed by Hans Petter Moland
 
Nils saznaje da je njegov sin umro od predoziranja heroinom. Odbivši povjerovati u službenu verziju događaja, Nils želi osvetu, i kreće u akciju. Uz puno početničke sreće i neočekivanih obrata, sukobit će se s gangsterima i srpskom mafijom. U tarantinovskom filmu nastupaju, među ostalima, Goran Navojec i Sergej Trifunović.
 
 
Ja sam ja / Ana Ana / (I am me in Arabic)
Norveška, Nizozemska, Kanada, Egipt / Norway, Netherlands, Canada, Egypt
Redatelj / Directed by Corinne van Egeraat, Petr Lom
 
Stari znanac i dragi gost Motovun Film Festivala, dokumentarist Petr Lom vraća se s novim filmom, pričom o četiri mlade kreativne egipatske žene. Većinu materijala snimile su same protagonistice koje su tijekom dvije godine surađivale pod mentorstvom redatelja. Snimljeno u Egiptu, gdje su se snovi o revoluciji počeli raspadati i gdje su prava žena strahovito ranjiva.
 

Jesu li visoki ljudi sretni / Is the Man Who is Tall Happy?
Francuska / France 
Redatelj / Directed by Michel Gondry
 
Dokumentarni crtani film redateljske zvijezde Michela Gondryja o jednom od najvažnijih mislilaca današnjice Noamu Chomskom. Svjetski poznati lingvist govori o svojoj najranijoj pobuni tijekom djetinjstva, povezuje usvajanje jezika i 
stvaranje memorije te opisuje fascinaciju otkrićima Isaaca Newtona o okultnim silama. Koristeći rukopis vlastitih glazbenih spotova, animacijske tehnike i 16-mm kameru, Gondry prevodi Chomskyjeve vizije u arhaične i nadrealne i slike.
 

Varvari / Barbarians
Srbija, Crna Gora, Slovenija / Serbia, Montenegro, Slovenia 
Redatelj / Directed by Ivan Ikić
 
U Mladenovcu, devastiranom, industrijskome mjestu na obodu Beograda odrasta Luka, problematični tinejdžer koji, s najboljim prijateljem Flešom, vodi navijače lokalnog drugoligaškog tima. Prilikom posjeta socijalne radnice, Luka saznaje 
da je živ njegov otac, za kojeg je vjerovao da je nestao na Kosovu. Kada Lukina navijačka grupa organizirano krene u Beograd na prosvjede protiv odcjepljenja Kosova bježi iz grada i kreće u potragu za ocem. Ova surova realistična priča prvi je film redatelja.
 
 
Turist / Force majeure
Švedska, Francuska, Danska, Norveška / Sweden, France, Denmark, Norway 
Redatelj / Directed by Ruben Ostlund
 
Švedska obitelj putuje na skijanje u francuske Alpe. Iznenadna pojava lavine sve okreće naglavačke. Majka Ebba optužuje supruga Tomasa da je pobjegao pred lavinom, ne brinući za nju i djecu... Idilični godišnji odmor pretvara se u obiteljsku krizu... ova crna, 'uvrnuta' komedija novi je film Rubena Ostlunda, čiji je film 'Igra' prije dvije godine nagrađen u Motovunu. Film je dobio nagradu canneskog žirija u programu 'Izvjestan pogled'.
 
Pariz sjevera / Paris of the North / París norðursins
Island, Francuska, Danska / Iceland, France, Denmark
Redatelj / Directed by Hafsteinn Gunnar Sigurdsson
 
Učitelja Hugija, koji živi u selu u istočnom Islandu sa 169 stanovnika, neočekivano će posjetiti njegov relativno mladi i prilično otuđeni otac. Njihove različite osobnosti, 37-godišnji Hugi koji se oporavlja od alkoholizma i njegov otac koji odaje sklonost hedonizmu, postat će izvor problema, a njihov čudan suživot prolazi kroz različite faze.
 
 
Djeca tranzicije / Children of Transition
Hrvatska / Croatia 
Redatelj / Directed by Matija Vukšić
 
Svjetska premijera dugometražnog dokumentarca koji prati odrastanje Davida, Natalije, Lane i Marte. Nakon izvrsnog nastupa pred skautima nogometnog kluba Barcelona, osmogodišnji David, kojeg su mediji prozvali Messijem iz Slavonskog Broda, nestrpljivo očekuje pozivnicu za La Masiju. Oko tog nepostojećeg komada papira izgrađeni su snovi o Davidovoj budućnosti, ali i budućnosti njegove peteročlane obitelji. Jedanaestogodišnja Natalija dolazi iz skromnog okruženja, ne posjeduje smartphone i druge pomodne stvari pa je kolege u razredu maltretiraju i primorana je promijeniti 
školu. Šestogodišnja Lana provodi dane presvlačeći se, šminkajući, plešući i igrajući igrice na mobitelu. Petnaestogodišnjoj Marti tinejdžersko doba ispunjeno vršnjačkim nasiljem u školi i na društvenim mrežama postalo je neizdrživo... Kako izgleda djetinjstvo našeg doba?
 
 
Pleme / The Tribe / Plemya
Ukrajina / Ukraine
Redatelj / Directed by Myroslav Slaboshpytshiy
 
Gluhonijemi tinejdžer Sergej ulazi u internat za gluhonijeme. Na tom novome mjestu mora pronaći svoj put kroz hijerarhiju Plemena - mreže učenika u školi koja se bavi kriminalom i prostitucijom. Sudjelujući u nekoliko razbojstava, on se penje na hijerarhijskoj ljestvici organizacije. Osobit film, jer bez uljepšavanja govori o svijetu ljudi koji ne čuju.
 
 
Broj 55 / Number 55
Hrvatska / Croatia
Redatelj / Directed by Kristijan Milić 
 
U jesen 1991. godine mala skupina hrvatskih vojnika odlazi u patrolu improviziranim oklopnim vozilom vlastite izrade. U obližnjem selu upadaju u zasjedu, vozilo biva onesposobljeno, a oni su prisiljeni sakriti se u obližnju kuću. Priča nadahnuta istinitim događajem daje naturalističku sliku rata bez uljepšavanja.
 
 
Slijepa / Blind

Norveška / Norway, 2014., 96'

Redatelj / Directed by Eskil Vogt

 

Gubitkom vida uslijed bolesti, Ingrdi se povlači u sigurnost svoja četiri zida. Muž joj je podrška, ali ona ne prihvaća njegove savjete da izađe u svijet. Uskoro, njeni se najveći strahovi počinju ostvarivati. Ovaj metafikcijski horor osvojio je nagrade Berlinskog i Canneskog filmskog festivala.

 
 
Završni rez / Final Cut
Mađarska / Hungary
Redatelj / Directed by Györgyja Pálfi
 
Neobični film-esej poznatog mađarskog redatelja Györgyja Pálfija, u kojem koristi antologijske scene iz oko petsto poznatih filmova, i montirajući ih – stvara novu filmsku priču. Tako junaci iz kadra u kadar mijenjaju likove, mjesta radnje, 
imena... Ovaj jedinstveni film-mozaik zapravo je ljubavna priča nadahnuta ljubavi za film, jedinstvena posveta čaroliji sedme umjetnosti.

Fotografije