TANGERINE

TANGERINE
SAD, 2015., 87'
 
Režija i montaža: Sean Baker
Scenarij: Sean Baker, Chris Bergoch
Direktori fotografije: Radium Cheung, Sean Baker
Uloge: Kitana Kiki Rodriguez, Mya Taylor, Karren Karagulian, Mickey O'hagan, Alla Tumanian 
Producenti: Marcus Cox, Karrie Cox, Darren Dean, Shih-Ching Tsou, Mark Duplass, Jay Duplass
Produkcijske kuće: Duplass Brothers Productions, Through Films, Cre Film, Freestyle Pictures Co. 
Festivali, nagrade: Karlovy Vary IFF - Independent Camera; Palm Springs IFF - Directors To Watch; Rio De Janeiro IFF - Felix Award Best Fiction Film; Independent Spirit Awards - Best Supporting Female; Gotham Awards - Audience Award, Breakthrough Actor

Badnjak je u Los Angelesu i Sin-Dee se vraća na ulicu. Kad čuje da joj njen dečko makro nije bio vjeran tijekom 28 dana, koliko je bila u zatvoru, seks-radnica i njena najbolja frendica Alexandra kreću u misiju kako bi otkrile istinu o tim skandaloznim glasinama. To ludo putovanje vodi ih kroz razne supkulture Los Angelesa, uključujući jednu armensku obitelj koja se i sama bori s posljedicama nevjere. Prethodni filmovi redatelja Seana Bakera (Starlet, Prince of Broadway) donijeli su intimne detalje i bogatu strukturu svjetova rijetko prikazanih na velikom platnu. Tangerine nastavlja istim putem, pršteći energijom i stilom. Baker je cijeli film snimio koristeći iPhone 5S te je ono što je iza kamere podjednako iznenađujuće kao ludi i uvrnuti događaji ispred nje.

Sean Baker je redatelj, scenarist i producent poznat po filmovima Take Out i Prince of Broadway, nominiranima za nagrade Spirit. U njegovom filmu Starlet (dobitnik nagrade Robert Altman Spirit) Dree Hemingway odigrala je svoju prvu glavnu ulogu. Jedan je od tvoraca lutkarske serije Greg the Bunny i njenog spin-offa Warren the Ape na MTV-u.