GORI MORE

FIRE AT SEA

FUOCOAMMARE, Italija, Francuska, 2016., 108'

Redatelj, direktor fotografije: Gianfranco Rosi
Scenarij : Gianfranco Rosi, Carla Cattani
Montaža: Jacopo Quadri
Protagonisti: Samuele Pucillo, Mattias Cucina, Samuele Caruana, Pietro Bartolo
Producenti: Donatella Palermo, Gianfranco Rosi, Serge Lalou, Camille Leamle, Roberto Ciccutto, Paolo Del Brocco, Martine Saade, Olivier Pere
Produkcijske kuće: 21 Uno Film, Stemal Entertainment, Rai Cinema S.P.A., Istituto Luce, Les Films D’ici, Arte Cinema
Festivali, nagrade: Berlinale 2016 - Golden Bear, Amnesty International Film Prize

Samuele je 12-godišnji dječak koji živi na udaljenom otoku u Mediteranu. Voli se penjati po stijenama uz more, igrati praćkom i smucati po luci. Ali njegov otok nije kao drugi. Već godinama odredište je muškaraca, žena i djece koji pokušavaju prijeći vodenu granicu iz Afrike u premalim, oronulim čamcima. Njegov je otok Lampedusa, koja je postala metafora za europsku izbjegličku krizu, za nade, tegobe i sudbine stotina tisuća ljudi. Ti ljudi su u potrazi za mirom, slobodom i sretnijim životom, no često, umjesto da se oni iskrcaju, njihova mrtva tijela bivaju izvučena iz mora. Stanovnici Lampeduse svakodnevno svjedoče najvećoj humanitarnoj katastrofi našega doba.

Gianfranco Rosi rođen je 1964. u Asmari u Eritreji. Tijekom rata za nezavisnost 1977. biva evakuiran u Italiju bez svoje obitelji. Godine 1985. seli se u New York i diplomira na Filmskoj školi Sveučilišta u New Yorku. Njegov prvi dokumentarni film, Boatman, s uspjehom je prikazan na Sundance Film Festivalu, kao i na festivalima u Locarnu i Torontu. Filmom Plaćeni ubojica - soba 164, osvaja FIPRESCI nagradu u Veneciji 2010. godine, a za Sacro GRA iz 2013. dobiva i glavnu nagradu, Zlatnog lava.