NEKE ŽENE

CERTAIN WOMEN

CERTAIN WOMEN, SAD, 2016., 107' 

Scenarij, režija i montaža: Kelly Reichardt
Direktor fotografije: Christopher Blauvelt
Glazba: Jeff Grace
Uloge: Kristen Stewart, Michelle Williams, Laura Dern, Jared Harris, Rene Auberjonois, Lames Le Gros, Lily Gladstone, John Getz
Producenti: Neil Kopp, Vincent Savino, Anish Savjani
Produkcijska kuća: Film Science
Festivali, nagrade: Sundance FF, Sydney FF

Utemeljen na kratkim pričama američke spisateljice Maile Meloy, novi film Kelly Reichardt Neke žene triptih je o četiri žene iz Montane čiji su životi isprepletani. Odvjetnica Laura (Laura Dern) pokušava smiriti nezadovoljnog klijenta (Jarred Harris) koji bezuspješno traži odštetu za nezgodu na poslu te odlučuje uzeti stvar u svoje ruke. Jedan bračni par (Michelle Williams i James Le Gros) namjerava sagraditi kuću, i dok uvjeravaju jednog starca da im proda svoje zalihe pješčara, njihove duboke nesuglasice izlaze na površinu. Indijanka (Lily Gladstone) koja se brine o konjima na jednom ranču kreće na satove prava i vezuje se uz predavačicu, mladu odvjetnicu (Kristen Stewart).

Američka redateljica Kelly Reichardt rođena je i odrasla na Floridi, u obitelji policajaca. Od rane mladosti zanimala se za fotografiju, koristeći fotoaparat kojim je njen otac slikao mjesta zločina. Njen treći dugometražni film Old Joy iz 2006. prvi je američki film koji je osvojio nagradu Tigar na festivalu u Rotterdamu. S Wendy and Lucy sudjelovala je u programu Izvjestan pogled na festivalu u Cannesu 2008., a za Meek's Cutoff dobila je nagradu za najbolju režiju na festivalu u Gijónu 2010., kao i nagradu SIGNIS na Venecijanskom filmskom festivalu, gdje je ponovo bila u konkurenciji 2013. s filmom Noćna kretanja.