TEMPIRANA BOMBA

LOOSE CANNONS

MINE VAGANTI, Italija, 2010., 110'

Režija: Ferzan Ozpetek
Scenarij: Ivan Cotroneo, Ferzan Ozpetek
Direktor fotografije: Maurizio Calvesi
Montaža: Patrizio Marone
Glazba: Pasquale Catalano

Uloge: Riccardo Scamarcio, Nicole Grimaudo, Alessandro Preziosi, Ennio Fantastichini, Lunetta Saviano, Elena Sofia Ricci, Ilaria Occhini, Bianca Nappi
Producent: Domenico Procacci
Produkcijska kuća: Fandango
Festivali, nagrade: Tribeca FF - Best Narrative Feature Special Jury Mention; Berlinale; David di Donatello Awards - Best Supporting Actress, Supporting Actor; BIFEST Bari IFF - Best Screenplay, Original Story, Director, Actress, Supporting Actress

Tommaso je najmlađi član velike obitelji Cantone, proizvođača tjestenine u Pugli. Obitelj čine majka Stefania, brižna žena vezana običajima srednje klase, naprasiti otac Vincenzo koji ima velika očekivanja od potomstva, prilično ekscentrična teta Luciana, buntovna baka koja još uvijek žali za izgubljenom ljubavi, Tommasova sestra Elena, frustrirana kućanica, i njegov brat Antonio, koji radi u tvornici tjestenine.

Klan se danas okuplja oko trpeze radi posebne prigode: proslavlja se Antoniovo preuzimanje upravljanja tvornicom. Tommaso je obiteljsko okupljanje odlučio iskoristiti da napokon objavi svima kako je gay. Baš kad se Tommaso sprema progovoriti, šok priređuje Antonio i otkriva da je on gay. Izvan sebe od bijesa što njegov prvorođeni sin i budući nasljednik voli muškarce, Vincenzo izbacuje Antonija iz kuće i zaklinje se da više ne želi ni čuti za njega. I tako upravljanje tvornicom pada na Tommasa, koji je imao potpuno drukčije planove.

Ferzan Ozpetek je rođen u Istanbulu 1959. godine. U Rim se preselio 1976. radi studija povijesti filma. Njegov prvi film, Hamam, prikazan je u sklopu programa 15 dana autora u Cannesu 1996. godine. Film His Secret Life iz 2001. prikazan je u takmičarskom programu Berlinalea.