IL DIVO

IL DIVO

IL DIVO, Italija, Francuska, 2008., 110'

Scenarij i režija: Paolo Sorrentino
Direktor fotografije: Luca Bigazzi
Montaža: Cristiano Travaglioli
Glazba: Teho Teardo
Uloge: Toni Servillo, Anna Bonaiuto, Giulio Bosetti, Flavio Bucci, Carlo Buccirosso, Giorgio Colangeli, Alberto Cracco, Piera Degli Esposti
Producenti: Francesca Cima, Nicola Giuliano, Andrea Occhipinti, Fabio Conversi, Maurizio Coppolecchia
Produkcijske kuće: Indigo Film, Lucky Red, Parco Film, Babe Film, StudioCanal, Arte France Cinema
Festivali, nagrade: Cannes FF - Jury Prize, Vulcain Prize for the Technical Artist; Seville European FF - Eurimages Award; Tallinn Black Nights FF - Best DoP; David di Donatello Awards - Best Actor, Supporting Actress, Cinematography, Make-Up, Hair Design/Styling, Music, Visual Effects

Giulio Andreotti je više od četiri desetljeća sinonim za moć u Italiji. Početkom 90-ih godina, ta ravnodušna, ali lukava, neodređena, ali umirujuća ličnost čini se spremna preuzeti svoj sedmi premijerski mandat bez arogancije i bez poniznosti.

Budući da se približava sedamdesetoj, Andreotti je gerontokrat sa svim atributima Boga, koji se ne boji nikoga i ne zna što je strahopoštovanje, jer je navikao da ga vidi na čelima svih onih s kojima razgovara. Njegovo je zadovoljstvo moć, onakva kakvu on voli. Neokrnjen izlazi iz izbornih bitaka i terorističkih krvoprolića, a slabašne se optužbe odbijaju od njega. Sve dok mu rat ne objavi najsnažnija suprotna sila u Italiji – mafija.

Paolo Sorrentino je scenarist i redatelj rođen u Napulju 1970. godine. Njegov prvi igrani film, Suvišni čovjek iz 2001. godine, uvršten je u program Venecijanskog filmskog festivala. Nakon njega uslijedile su Posljedice ljubavi iz 2004., koje su sudjelovanjem u konkurenciji Canneskog filmskog festivala stekle međunarodni uspjeh. Film je osvojio i pet nacionalnih talijanskih nagrada David di Donatello, uključujući one za najbolji film i režiju. Njegov treći film, Obiteljski prijatelj, također je bio u Cannesu, a za film Div osvojio je nagradu žirija. Kasnije je postao još slavniji, osvojivši Europsku filmsku nagradu za najbolji film za Veliku ljepotu (2013.) i Mladost (2015.).