SONETAULA

SONETAULA

SONETÀULA, Italija, Francuska, Belgija, 2008., 157'
 

Scenarij i režija: Salvatore Mereu
Direktori fotografije: Vittorio Omodei Zorini, Vladan Radović, Ivan Casalgrandi, Massimo Foletti
Montaža: Paola Freddi
Glazba: Enzo Favata
Uloge: Francesco Falchetto, Manuela Martelli, Antonio Crisponi, Serafino Spiggia, Giuseppe "Peppeddu" Cuccu, Lazar Ristovski, Giselda Volodi
Producenti: Andrea Occhipinti, Salvatore Mereu, Elisabetta Soddu, Gianluca Arcopinto, Pino Corrias, Stefano Massenzi
Produkcijske kuće: Lucky Red, Haut et Court, Artemis, Rai Fiction
Festivali, nagrade: Berlinale, Panorama Special; Golden Globes Italy - Best Producer, Male Newcomer

 

Otac 12-godišnjeg Sonetàule nepravedno je zatvoren. Sonetàula radi kao pastir, a o njemu se brinu djed i Tiu Giobatta. Dječak odrasta u šumi koja kao da je živo biće. Navršivši 18 godina, reagira na uvredu tako što odreže kopita stadu koje pripada onome tko ga je uvrijedio. Kad ga pozovu u policiju, on se ne odazove. Umjesto toga bježi i postaje bezobziran razbojnik. Ubijajući i pljačkajući, živeći poput progonjene životinje, u strahu i samoći, Sonetàula se planira osvetiti čovjeku koji je njegovog oca optužio za zločin koji ovaj nije počinio.

Salvatore Mereu je rođen u Dorgaliju u pokrajini Nuoro, 1965. godine. Studirao je filmsku teoriju na Fakultetu za književnost i filozofiju na Sveučilištu u Bolonji, a potom filmsku režiju u Nacionalnoj filmskoj školi, gdje je i diplomirao 1977. Njegov prvi dugometražni film Ballo a tre passi (Three-Step Dance, 2003.) pobijedio je u programu "Tjedan kritike" na Venecijanskom filmskom festivalu, a dobio je i posebno priznanje za najbolji debitantski film. Na talijanskim nacionalnim nagradama David di Donatello, donio mu je nagradu za najboljeg novog redatelja. Njegov drugi film, Sonetaula, prikazan u programu Panorama Berlinskog filmskog festivala, osvojio je tri talijanska Zlatna globusa. Nakon rada na projektu u kojem su sudjelovali učenici iz tri škole u Cagliariju, Mereu je na 67. Venecijanskom filmskom festivalu predstavio film Tajabone. Njegov četvrti film, Prelijepi leptiri, zasnovan na pripoveci Sergia Atzenija, osvojio je Big Screen Award na festivalu u Rotterdamu i četiri nagrade na Venecijanskom filmskom festivalu.