PLACIDO RIZZOTTO

PLACIDO RIZZOTTO

PLACIDO RIZZOTTO, Italija, 2000.,104'

Scenarij i režija: Pasquale Scimeca
Direktor fotografije: Pasquale Mari
Montaža: Babak Karimi
Glazba: Agricantus
Uloge: Marcello Mazzarella, Vincenzo Albanese, Carmelo Di Mazzarelli, Gioia Spaziani, Arturo Todaro, Melino Imparato, Antonio Bevilacqua
Produkcijske kuće: Arbash Film, Rai Cinema
Festivali, nagrade: Venice FF - FEDIC Award; Miami Latin FF - Golden Egret


Šokantna scena partizanskog otpora nacističkoj brutalnosti uvodi nas u ovo istraživanje osobne moralne odgovornosti usred ugnjetavanja čitave zajednice. Mladi Placido Rizzotto vraća se na Siciliju nakon Drugog svjetskog rata, gdje ga dočekuje novi val nasilja koje Corleoneova mafija provodi nad seljanima. Organizirajući obespravljene da ponovno zauzmu svoju zemlju, i sam postaje meta ubojica. Film zatim prelazi u analizu različitih "verzija" posljednjih sati njegova života iz više kutova.

Pascale Scimeca rođen je 1956. u Aliminusi, gradiću u sicilijanskim planinama Madonie. Nakon internata u Cefaluu, u srednjoj školi je otkrio film i književnost. Diplomirao je književnost na Sveučilištu u Firenci. Zatim je putovao Europom i Afrikom. Godine 1992. odustao je od profesorskog posla i posvetio se filmu. Jedan je od najreprezentativnijih redatelja i producenata talijanskog nezavisnog filma i o njemu su napisane mnoge disertacije. Njegovi filmovi, među kojima su The House by the Medlar Tree (2010.) i Pasija po Jošui (2005.), nagrađivani su na vodećim svjetskim filmskim festivalima, u Veneciji, Torontu, Pusanu, Londonu, Locarnu, Giffoniju.