ČASNI LJUDI

BRAVE MEN

GALANTUOMINI, Italija, 2008., 100'
 

Režija: Edoardo Winspeare
Scenarij: Edoardo Winspeare, Andrea Piva, Alessandro Valenti
Direktor fotografije: Paolo Carnera
Montaža: Luca Benedetti
Glazba: Gabriele Rampino
Uloge: Donatella Finocchiaro, Fabrizio Gifuni, Giuseppe Fiorello, Giorgio Colangeli, Gioia Spaziani,Marcello Prayer, Lamberto Probo, Fabio Ponzo
Producent: Fabrizio Mosca
Produkcijske kuće: Acaba Produzioni, Rai Cinema
Festivali, nagrade: Rome Film Fest - Best Actress; Shanghai IFF; Miami IFF


Grad Lecce 90-ih godina prošlog stoljeća. Ignazio je ugledni sudac koji se upravo vratio u svoj grad nakon što je dugo godina radio na sjeveru zemlje. Ponovo susreće Luciju, ženu koju oduvijek potajno voli. Ona ima sina s Infantinom, jednim od najvećih dilera droge u okolici. Lucia je zastupnica tvrtke koja proizvodi parfeme, no to je samo paravan. Ona je, u stvari, desna ruka Carminea Zàa, jednog od šefova novonastale zločinačke organizacije Sacra Corona Unita, čija su moć i krvoločnost tada bile u zenitu. Neobična je to kombinacija melodrame i istraživačkog filma, građena na neuobičajenom filmskom liku – ženi koja je šefica kriminalne organizacije.

 

Edoardo Winspeare je redatelj, scenarist i producent, rođen u Klagenfurtu 1965. godine. Studirao je književnost na Sveučilištu u Firenci i diplomirao u školi za film i televiziju u Münchenu. Prve dokumentarne filmove snimio je potkraj 80-ih prošloga stoljeća. Prvi igrani film, dramu Pizzicata, snimio je 1996. godine. Osnovao je produkcijsku kuću Saietta film 2000. godine, kada snima film Sangue vivo kojim osvaja Zlatnu školjku za najboljeg redatelja i nagradu za najboljeg novoga redatelja na Međunarodnom filmskom festivalu u San Sebastianu. Uslijedile su drame Čudo (2003.) i Časni ljudi (2008.). Tijekom 2009. godine realizira dva dokumentarna filma, a igranom žanru se vraća filmom Božja milost (2014.).