NOVA ČUDOVIŠTA

VIVA ITALIA!

I NUOVI MOSTRI, Italija, 1997., 115'
 

Režija: Mario Monicelli, Dino Risi, Ettore Scola
Scenarij: Agenore Incrocci, Ruggero Maccari, Giuseppe Moccia, Bernardino Zapponi, Ettore Scola
Direktor fotografije: Tonino Delli Colli
Montaža: Alberto Gallitti
Glazba: Armando Trovajoli
Uloge: Vittorio Gassman, Ornella Muti, Alberto Sordi, Ugo Tognazzi, Gianfranco Barra, Giorgio Voyagis, Eros Pagni, Orietta Berti, Paolo Baroni, Luciano Bonanni, Nerina Montagnani, Fiona Florence
Producenti: Pio Angeletti, Adriano De Micheli
Produkcijska kuća: Dean Film
Festivali, nagrade: Academy Awards - nomination for Best Foreign Language Picture

 

Nova čudovišta su crna komedija koja se sastoji od 14 sličica, a govori o stanju ljudi u svijetu kasnih sedamdesetih. Veseo je to, ali i zajedljiv pogled na slabosti društva, koji dodiruje politiku, starost, vjeru i ljubav; ujedno je i bolna satira o životu u Italiji sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Režirala su je tri diva komedije all’italiana: Mario Monicelli, Dino Risi i Ettore Scola. U njoj se uobičajeni talijanski slapstick isprepleće s mnogo mračnijim, ubitačnijim dijelovima. 
 
Mario Monicelli rođen je u toskanskom gradu Viareggiju 1915. godine. Bio je scenarist i redatelj, znan po filmovima Za ljubav i zlato (1966.), Organizator (1963.) i Markiz od Grilla (1981.). Umro je u Rimu 2010. godine. 
 
Dino Risi je rođen u Milanu 1916. godine. Najveći hitovi bili su mu Siromašni, ali lijepi, koji je imao dva nastavka, zatim Težak život, Opiate '67, Miris žene. Godine 2002. dobio je na Venecijanskom filmskom festivalu počasnog Zlatnog lava za životno djelo. Umro je u Rimu 2008.

Ettore Scola je rođen u Trevicu 1931. godine. Postigao je svjetski uspjeh s filmovima Mnogo smo se voljeli (1974.), Ružni, prljavi, zli (1976.), Jedan izuzetan dan (1977.), Noć u Varennesu (1982.), Koliko je sati? (1989.) i Putovanje kapetana Fracasse (1990.). Pet puta je bio nominiran za nagradu Oscar.