LUDA RADOST

Like Crazy

LA PAZZA GIOIA, Italija, Francuska, 2016., 118'
 

Režija: Paolo Virzì
Scenarij: Francesca Archibugi, Paolo Virzì
Direktor fotografije: Vladan Radović
Montaža: Cecilia Zanuso
Glazba: Carlo Virzì
Uloge: Valeria Bruni Tedeschi, Micaela Ramazzotti, Valentina Carnelutti, Tommaso Ragno, Bob Messini, Sergio Albelli, Anna Galiena, Marisa Borini, Marco Messeri, Bobo Rondelli
Producenti: Marco Belardi, Philippe Gompel, Birgit Kemner
Produkcijske kuće: Lotus Production, Rai Cinema, Manny Film, Indefilms 4, Elatos
Festivali, nagrade: Cannes FF, Directors' Fortnight; David di Donatello Awards - Best Director, Actress, Costume Design

 

Beatrice je samozvana milijarderka i grofica koja živi u svojem svijetu mašte i voli puno pričati. Ujedno voli misliti da je bliska sa svjetskim vođama. Donatella je tetovirana, introvertna i osjetljiva mlada žena okupirana vlastitim tajnama. Njih obje pacijentice su u vili Biondi, naprednoj, ali izoliranoj psihijatrijskoj klinici. Novi film Paola Virzija govori o nepredvidljivom i dirljivom prijateljstvu koje se razvija između dviju žena dok bježe iz umobolnice u potrazi za ljubavlju i srećom u ludnici na otvorenom – u svijetu mentalno zdravih.
 

Paolo Virzì je rođen u Livornu 1964. godine. Njegova svestranost bila je očita još dok je bio tinejdžer, kad je počeo pisati, režirati i igrati u kazališnim predstavama. Tada je i započeo kreativno partnerstvo s kolegom iz škole Francescom Brunijem, koji će kasnije postati njegov vjerni koscenarist. Redateljski debi ostvario je 1994. godine filmom La bella vita koji je prikazan na Venecijanskom filmskom festivalu. Njegovi najpoznatiji filmovi su Tvrdo kuhano jaje (1997.) kojim je osvojio Veliku posebnu nagradu žirija u Veneciji, Najljepša (2010.) za koji ga je Europska filmska akademija nominirala za najboljeg redatelja, a za istu nagradu je nominiran i filmom Ljudski kapital (2013.), koji je osvojio nagrade David di Donatello za najbolji film i scenarij.