KAMPUS MOTOVUN 2

CAMPUS MOTOVUN 2

ZeLIG

ŠKOLA ZA DOKUMENTARCE, TELEVIZIJU I NOVE MEDIJE, BOLZANO

ZeLIG je zadruga osnovana 1988. s ciljem obrazovanja i edukacije na području audiovizualne produkcije. Cilj mu je pružiti studentima specifična znanja i know-how i stvarati profesionalce verzirane u najnovijim ostvarenjima u audiovizualnom sektoru, koji zadovoljavaju zahtjeve globalnog tržišta, a da su pritom konkurentni i fleksibilni. Posebna pažnja posvećuje se dokumentarnom filmu u svim njegovim oblicima.

Škola se nalazi u talijanskom gradu Bolzanu, koji je višejezičan i smješten na raskrižju talijanske, austrijske i njemačke kulture. To daje ZeLIG-u uočljivu međunarodnu aromu.

Program pruža osnovne vještine potrebne za razne profesionalne uloge u audiovizualnoj produkciji, zajedno s prilikom za odabir jednog od tri specijalizirana područja iz dokumentarnog filma:

Režija / Razvoj projekta
Fotografija / Osvjetljenje
Montaža / Post-produkcija

 
FILMOVI

IN THIS STATE OF BEING
2015, 23'

Režija: Nika Šaravanja
Direktor fotografije: Maximilian Schlehuber
Montaža: Morgana Tinebra

Veseli i veličanstveni alpski krajolici poznati su po visokoj stopi samoubojstava. Film istražuje temu i pokušava otkriti tajnu koja se krije iza toga. 

*****

ŠKOLA WAJDA, VARŠAVA

Andrzej Wajda i Wojciech Marczewski osnovali su filmsku školu 2001. godine. Služeći se modelom "filmskih grupa", primijenili su djelotvornost metode rada po grupama i suradnje pripadnika različitih generacija, ponudivši program jedinstven u Europi, koji kombinira obrazovanje i produkciju namijenjenu filmskim profesionalcima.

Dosad su producirali više od 50 dokumentarnih i igranih te 200 kratkih filmova. Filmovi su im prikazivani na najprestižnijim festivalima, na kojima su često nagrađivani: San Sebastian, Karlovy Vary, Hot Docs, IDFA, DOK Leipzig. Nominirani su i za Europsku filmsku nagradu. Škola je pod počasnim pokroviteljstvom Europske filmske akademije.

Nadovezujući se na misiju škole, Andrzej Wajda i Wojciech Marczewski osnovali su 2011. i Wajda Studio za filmsku produkciju koji je usredotočen na autorske filmske projekte. Traže igrane, dokumentarne i kratke filmove koji se bave suvremenim temama.

FILMOVI

AD REM 
2014, 3'

Režija: Julia Groszek
Uloge: Weronika Leczkowska, Piotr Leczkowski
Direktor fotografije: Michał Ślusarczyk
Montaža: Hubert Pusek
Zvuk: Maciej Kaliński
Producent: Adam Ślesicki

Dvoje traži vrijedne predmete u staroj tvornici i pritom nalazi na nešto zanimljivo.

 

NOGOMETNA BRAĆA
2015., 28'

Režija: Marcin Filipowicz
Scenarijy: Marcin Filipowicz
Direktor fotografije: Marcin Filipowicz, Weronika Bilska, Marcin Łaskawiec
Montaža: Wojciech Słota
Zvuk: Krzysztof Ridan
Producent: Adam Ślesicki: 
 
Film prati život dvojice braće: 14-godišnjeg Mateusza i 13-godišnjeg Łukasza, koji žive u malom planinskom selu na jugu Poljske. Poput mnogih drugih dječaka njihove dobi, i oni sanjaju da postanu slavni nogometaši. Dokumentarac prikazuje prvu, i obično najtežu, fazu u životu tih mladih junaka, koja bi im mogla omogućiti da njihov životni sam postane stvarnost. Ujedno je to priča o njihovom ocu, koji sinove mora pripremiti na napuštanje roditeljskog doma i samostalno suočavanje sa svijetom.