LOPOVSKA ČAST r.

DRIFTERS r.

TJUVHEDER, Švedska, 2015., 92'

Scenarist i redatelj: Peter Grönlund  
Direktori fotografije: Staffan Övgård, Johan Hannu, Daniel Takacs
Montaža: Kristofer Nordin
Glazba:: Johan Testad
Uloge: Malin Levanon, Lo Kauppi, Tomasz Neuman, Jan Mattson, Niklas Björklund, Nadya Sundberg Solander, Kalled Mustonen
Producenti:  Frida Bargo, Mattias Nohrborg
Produkcijska kuća: B-Reel Feature Films
Festivali, nagrade: San Sebastian IFF - New Directors Award - Special Mention; Guldbage Awards - Best Actress, Best Costume Design, Best Editing, Best Set Design, Best Screenplay

Kad ulična dilerica droge Minna ostane bez sredstava za stanarinu, prevari par sitnih kriminalaca kako bi došla do novca. Jednog dana upoznaje Katju, kojoj su socijalne službe oduzele dijete. Minna i Katja kreću u nelegalni skvot izvan grada, gdje se grupa ljudi okupila kako bi sama odlučivala o svojim životnim uvjetima. Ali kad je jedan od kriminalaca koje je prevarila dođe tražiti, dolazi do komplikacija koje imaju nepredviđene posljedice za sve stanare. Ovo je napeta socijalna drama o borbi za opstanak jedne žene na dnu društvene ljestvice.

Peter Grönlund rođen je 1977. i živi u Stockholmu. Radio je za ulični časopis Situation Stockholm. Završio je filmsku režiju na Stockholmskoj filmskoj školi, gdje je snimio tri kratka filma. Potom je režirao još pet kratkih filmova. Jedan od njih, The Clearing (2011.), bio je nominiran za nagrade Švedske filmske akademije i može se smatrati uvodom u njegov prvi dugometražni film, Lopovsku čast.