Bar

The Bar

EL BAR

 

Španjolska, Argentina, 2016., 102’ 

 

Režija: Álex de la Iglesia
Scenarij: Jorge Guerricaechevarría, Álex de la Iglesia
Direktor fotografije: Ángel Amorós
Montaža: Domingo González
Uloge: Cast Blanca Suárez, Mario Casas, Carmen Machi, Secun de la Rosa, Jaime Ordóñez, Terele Pávez, Joaquín Climent, Alejandro Awada
Producenti: Mikel Lejarza, Mercedes Gamero, Álex de la Iglesia
Produkcijske kuće: Pokeepsie Films, Atresmedia Cine, Nadie es Perfecto
Festivali i nagrade: 
Berlinale, Málaga Film Festival 

 

Jedan bar jednog prosječnog prijepodneva. Sve je normalno dok netko nasred trga ne upuca gosta koji je upravo izašao iz bara. Gosti su šokirani. Jedan izlazi da pomogne čovjeku, ali i njega pogodi metak. Usred zbrke, netko opazi da su tijela uklonjena s trga, a da to nitko nije primijetio. Počinju nagađanja. Što ako opasnost zapravo prijeti iznutra? Bar je uznemirujući, klaustrofobični i frenetični triler. De la Iglesia, ugledni redatelj žanrovskih filmova, inspirirao se Carpenterovim Napadom na policijsku stanicu br. 13 i Buñuelovim Anđelom uništenja, začinivši sve svojim specifičnim crnim humorom.

 

Álex de la Iglesia (Bilbao, 1965.) diplomirao je filozofiju na Sveučilištu Deusto. Njegov prvi film, Mutantska akcija (1992.), producirao je Pedro Almodóvar. Drugi film, anarhoidni Dan zvijeri (1995.), osvojio je šest nagrada Goya, uključujući i priznanje za najboljeg redatelja. U Americi je režirao Perditu Durango (1997.) s Rosie Perez i Javierom Bardemom u ulogama psihotičnog para. Godine 2010. snimio je Posljednji cirkus, film o mladoj trapezistici za čiju se naklonost bore "veseli" i "tužni" klaun. Film je osvojio Srebrnog lava i nagradu za najbolji scenarij u Veneciji. Njegovi filmovi kombiniraju grotesku i mračne teme poput ubojstva, a često sadrže i elemente strave.